Alumil: Uvek miljama ispred

Rast građevinske industrije u Srbiji u poslednjih nekoliko godina pozitivno se odrazio i na poslovanje kompanije Alumil, koja je na srpskom tržištu prisutna više od 20 godina. Kompanija je time postala deo velikih investicionih projekata na ovim prostorima.

„Svaki od ovih projekata je specifičan, pa mogu da kažem da je to uvek jedan vid izazova za nas. Ukoliko bih morala da izdvojim neke od referentnih objekata sa našim sistemima, to su Dom Sindikata u Beogradu, kao i objekat Istorijskog arhiva u Novom Sadu, objekat IKEA“, navodi Rita Lozinsky, generalna direktorka Alumil YU Industry.

Rita Lozinsky, generalna direktorka Alumil YU Industry

„Posebno smo ponosni na učešće u kapitalnim arhitektonsko-urbanističkim kompleksima kao što je Beograd na vodi, na čijim segmentima su u toku radovi na ugradnji naših sistema.“

Kada je u pitanju izgradnja objekata, Alumil trenutno radi na više retail parkova, hotela u Srbiji i regionu, obrazovnih ustanova i kliničko-bolničkih centara. Od realizovanih projekata posebno se ističe rekonstrukcija hotela Moskva u Beogradu, s obzirom na to da se radi o zahtevnoj rekonstrukciji spomenika kulture iz doba secesije.

U ponudi imate asortiman od preko 80 arhitektonskih aluminijumskih sistema. Šta je ono po čemu se posebno izdvajaju Alumil proizvodi?

Proizvode iz našeg asortimana odlikuju u prvom redu sklad dizajna i tehničkih performansi. Koncipirani su tako da mogu da odgovore na različite potrebe ljudi, kao i da budu primenljivi u raznim projektima, pa i u onim koji su oblikovno i statički najzahtevniji.

Primera radi, tokom prošle godine kreirano je osam novih aluminijumskih sistema namenjenih za primenu u svim tipovima objekata u skladu sa zahtevima savremenih trendova u arhitekturi. Ovi sistemi naišli su na izuzetno pozitivan prijem na tržištu u Srbiji, kako u stručnim krugovima, tako i u krugovima krajnjih korisnika odnosno investitora.

 

Hotel Moskva, Beograd

Posebnu pažnju privlači PHOS linija minimalističkog dizajna. Koje su sve prednosti ove linije?

Reč phos je grčka reč koja znači svetlost, a odabrana je za opis ovih proizvoda jer omogućavaju veći ulaz prirodnog svetla, pružaju osećaj življenja na otvorenom uz maksimalnu udobnost. Sam sistem odlikuju minimalne dimenzije vidljivog dela aluminijumskih profila, uz veliku nosivost, čime je omogućeno zastakljivanje velikih otvora.

U svom asortimanu imate proizvode koji ispunjavaju zahteve visokih standarda pasivnih kuća čime se smanjuje rasipanje energije. Koliko je održivi razvoj bitan u poslovanju same kompanije?

Mi kao kompanija pratimo istraživanja koja se na temu održivog razvoja sprovode u svetu i u Srbiji. S obzirom na to da nam je delatnost proizvodnja građevinskog materijala, nas se najviše dotiče aspekt održivog razvoja po pitanju zaštite životne sredine, kao i ušteda energije prilikom korišćenja objekata u kojima su ugrađeni naši sistemi.

Aktivno učestvujemo i podržavamo aktivnosti iz ovih oblasti, kako kroz sam proces proizvodnje, tako i kroz učešće na stručnim skupovima koji imaju održivi razvoj u svom fokusu.

Koliko je za poslovanje značajna činjenica da imate jedinstven proces proizvodnje – od livnice i proizvodnje trupaca, preko ekstruzije profila, do svih tipova površinske zaštite?

Kompanija Alumil u svom sastavu ima više fabrika u regionu sa najsavremenijom opremom koja pokriva celokupan proizvodni proces. Ovo je od velike važnosti jer nam omogućava konstantan nadzor svih segmenata proizvodnog procesa, čime našim klijentima garantujemo kvalitetniji proizvod i pružamo im mogućnost kraćih rokova isporuke koji je uvek važan parametar tokom planiranja i izvođenja objekata, naročito kada su u pitanju investicije većih razmera. Takođe imamo i aktivnu saradnju sa međunarodnim institutima za sertifikaciju naših proizvoda.

 

Istorijski arhiv, Novi Sad

Na tržištu Srbije Alumil je prisutan više od 20 godina – 2002. započeta je prva greenfield investicija u Srbiji, a tokom prošle godine realizovan je i treći investicioni ciklus kada je otvoren jedinstveni izložbeni prostor. Kakvi su dalji planovi na našem tržištu?

Tržište Srbije ima izuzetno velik potencijal i naša kompanija kao lider u ovoj oblasti proizvodnje ima za cilj otvaranje najvećeg logističkog centra aluminijumskih profila i drugih proizvoda u Srbiji i regionu. Planirani logistički centar biće mesto gde će uz primenu savremene organizacije rada i novih tehnologija, biti omogućena visoka koncentracija robe i brz protok distribucionim kanalima do naših klijenata. Takođe u sklopu ovog investicionog programa u toku su infrastrukturni radovi za proširenje proizvodnih kapaciteta.

U okviru trećeg investicionog ciklusa, prošle godine otvoren je izložbeni salon od 450m2 na Novom Beogradu. Ovaj potez pokazao se veoma uspešnim; u proteklih godinu i po dana salon je izuzetno posećen od strane velikog broja naših partnera – izvođača, arhitekata i krajnjih korisnika iz Srbije i iz drugih zemalja Evrope. Dobijanjem stručnih saveta od naših arhitekata i inženjera, klijenti jednostavnije i efikasnije iznalaze rešenja i rešavaju nedoumice koje mogu da imaju prilikom kreiranja svojih objekata i životnih prostora.

U kom pravcu će ići dalji razvoj i poslovanje Alumila?

Pored otvaranja pomenutog logističkog centra, planiramo da kroz edukaciju i marketinške alate unapredimo saradnju između investitora, arhitekata i izvođača.

Pratimo puls tržišta u Srbiji i spram toga pripremamo novitete. Naši klijenti mogu da očekuju da će i sledeće godine biti plasirani novi sistemi koji prate trendove u arhitekturi i građevinarstvu.

Na našem novom veb-sajtu, zahvaljujući savremenom konceptu platforme u internacionalnoj i regionalnoj verziji, naši klijenti će moći da personalizuju svoje zahteve odabirom ponuđenih materijala, kao i da dobiju razne smernice.

Alumil je poneo i priznanje Najbolje iz Srbije 2017. Koliko za kompaniju znači ova titula?

Priznanje je zaista velika čast i podsticaj  da se nastavi predani rad na unapređenju naših  proizvoda i usluga kako bismo izašli u susret potrebama klijenata i uspešno odgovorili na sve izazove tržišta.

Ovom prilikom, u ime kompanije bih da još jednom zahvalim Privrednoj Komori Srbije na ukazanoj časti.