Ikea gradi trgovački centar u Beogradu i ulaže 50 miliona evra

Ikea je započela pripremne radove za izgradnju Beogradskog trgovačkog centra koji će biti smešten pored robne kuće ove švedske kompanije. Investicija će iznositi oko 50 miliona evra, čime će ukupna vrednost investicija Ikee u Srbiji iznositi 120 miliona evra.

"Ovaj potez predstavlja demonstraciju snažne posvec´enosti kompanije Ikea tržištu Srbije i našoj želji da dalje razvijamo svoje poslovanje, proširujemo komercijalnu zonu Bubanj Potok i podržimo lokalni ekonomski razvoj", naglasio je direktor Ikea Srbija i generalni direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke.

On je istakao da je plan da na proleće 2019. započne izgradnja novog objekta, a koji bi bio otvoren na proleće 2020. godine. Vanoverbeke je u razgovoru sa Zoranom Mihajlović, potpredsednicom Vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predložio da kompanija sa Ministarstvom potpiše Memorandum o razumevanju, kako bi ovaj projekat realizovaqli efikasno, kao i sve do sada.

Tokom prve godine poslovanja u Srbiji Ikea je ostvarila tržišni udeo od 11 odsto, što je najviše u regionu jugoistočne Evrope.

Od skoro osam miliona proizvoda prodatih u robnoj kući Ikea u Beogradu, 54 odsto je bio nameštaj, a 46 odsto dodaci i dekoracija za dom. Ikea je otvorila i dve lokacije za preuzimanje proizvoda u Novom Sadu i Nišu, gde se može preuzeti bilo koji proizvod kupljen online. Ikea Izlog, u centru Beograda, koji je služio kao privremeni izložbeni prostor od maja do avgusta, odnedavno je postao i prodajni.

Takođe, kompanija je u proteklih godinu dana rada u Srbiji reciklirala 85 odsto celokupnog otpada, proizvela oko 10 odsto sopstvene energije i koristila 30 odsto manje vode iz gradskog sistema jer je prikupljala kišnicu i koristila vodu iz sopstvenih izvora.