Sagrada Familia - najpoznatija nelegalna građevina

Jedna od najčuvenijih građevina Barselone, Sagrada Familija, bazilika španskog arhitekte Antonija Gaudija,  gradi se bez nadzora zvaničnika koji bi trebalo da osiguraju poklapanje izgradnje sa građevinskim normama, piše španski El Pais.

Bazilika izrađena u gotskom stilu, gradi se već 136 godina, a radove ne nadziru ni lokalni Savet niti katalonska regionalna vlada, piše list i ističe da to čuveno zdanje dnevno, u proseku poseti 12.000 ljudi.

Kako se navodi, planirano je da Sagrada Familija, koja je inače pod zaštitom Unesco-a bude završena do 2026. godine, na 100. godišnjicu smrti Antonija Gaudija, ali uprkos ogromnom značaju projekta za Barselonu i okolinu, čuveno zdanje nema opštinsku dozvolu za izgradnju.

Jedina dozvola izdata je 1882. godine, kada su lokalne vlasti odobrile Gaudiju da se plan "procesuira". Katedrala čak nije upisana u registar imovine, a od 1995. godine, zemljište na kome se zdanje nalazi, vodi se kao vlasništvo eparhije Barselone.

Nakon više od jednog veka izgradnje katedrale, odbor za izgradnju i gradonačelnica Barselone Ada Kolao su 2015. godine počeli pregovore kako bi regulisali izgradnju i plaćanje dozvola po specijalnom urbanističkom planu, a koji bi trebali da se završe do kraja ove godine. Do tada, radovi na izradi bazilike nastaviće se bez bilo kakvog nadzora.

Nedostatak kontrole građevinskih radova, omogućio je turistima da posećuju lokalitet rađene bez bilo kakvih građevinskih pravila, pa je tako 2007. godine otkriveno da je osam stubova "ušlo" u šetalište za 20 do 50 santimetara. Gradska Skupština povodom toga ništa nije preduzela, piše list.

Kolau je izjavila da ona samo radi na postizanju sporazuma koji će obezbediti građevinsku dozvolu za baziliku, da se nastavi izgradnja prema projektu Antonija Gaudija.

Do sada je završeno oko 70 odsto bazilike visoke oko 85,4 metara. Kada se 2022. godine bude postavila kupola Isusa Hrista, najviša od 18 planiranih, to će biti najviša zgrada u Barseloni sa 172,5 metara.

Izvor: B92