Vesić: Beograd će stati na put nelegalnoj gradnji

Nelegalna gradnja je najveći problem u Beogradu gde ima oko 500.000 nelegalnih kvadrata, istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za RTS.

Kada se uzme u obzir da se za nelegalne kvadrate ne plaćaju doprinosi gradu, za oko pola miliona nelegalnih kvadrata to znači da je budžet grada ostao uskraćen za oko 50 miliona evra, napominje Vesić. Stoga je Grad Beograd predložio izmene Zakona o planiranju i izgradnji.

Kako navodi Vesić, postoji nesaglasnost propisa jer se koriste različiti zakoni, a Grad je predložio da se informacije svih državnih organa ukrštaju kad je u pitanju nelegalna gradnja. „Tražićemo da se legalizacija završava drugostepenim organom da mogu odmah da se ruše nelegalni objekti, zatim zabranu priključenja bespravna gradnje na bilo kakvu infrastrukturu i da se nelegalna gradnja preko 100.000 kvadrata tretira kao pranje novca“, objasnio je zamenik gradonačelnika Beograda,

Svi koji grade, moraju imati isti tretman, ističe Vesić. „Mi smo kao grad otvoreni za investiranje, ali nećemo dozvoljavati da se bespravno gradi.“ Navodi i da će grad pokušati da reši problem nezavršenih građevinskih objekata, ali je problem što se radi o privatnoj svojini. „Radićemo na njihovom rešavanju kroz veće poreze na tu imovinu kako bi naterali vlasnike da to prodaju i da se zemljište priveded nameni. Postoji i dosta lokacija u gradu koje korite firme u stečaju“, navodi Vesić.

Uz napomenu da Beograd u potpunosti stoji na usluzi svojim investitorima, Vesić ističe i da se u prestonici nikada više nije gradilo nego danas – od 2017. godine izdate su dozvole za 1.020.000 kvadrata, a 2012. ih je bilo 242.000. „Ali ne želimo da postoje investitori koji ne plaćaju doprinose. Mnogi državni organi nisu radili svoj posao. Neoprostivo je da bespravno izgrađenu zgradu neko priključi na struju, vodu... mi svi moramo da se dovedemo u red“, zaključuje Vesić.

Izvor: RTS

Pročitajte i: Beograd naplatio doprinose za milion kvadrata