Dubai gradi novi najveći tržni centar sveta

Dubai Holding i Emaar Properties najavili su izgradnju Dubai Square-a, novog najvećeg tržnog centra na svetu. Integrišući kupovinu u zatvorenom i na otvorenom prostoru, Dubai Sqare imaće gotovo dvostruko veću površinu od Dubai Mall-a, koji za sada drži rekord po veličini. Prostiraće se na površini većoj od 100 fudbalskih terena, odnosno na 750.000 bruto kvadratnih metara.

Iza ovog zdanja stoje tvorci Burj Khalife i Dubai Mall-a, a kao inspiracija poslužile su nabolje trgovačke destinacije poput londonske Oksford ulice, Beverli Hilsa, tokijske Ginze, pariskog Šanzalizea.

Dubai Square će u potpunosti redefinisati iskustvo kupovine. Ambiciozni projekat predvođen inovacijama principa višekanalne prodaje, trebalo bi da spoji kupovinu putem računara, mobilnog telefona i u samom butiku u jednu celinu. Kako navode investitori Dubai Square predodređen je da ukloni granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg, razbije barijere između online i kupovine u samom šoping centru, i zamagli razliku između maloprodaje i zabave.

Posetioci Dubai Square-a nec´e samo uživati u kupovini; već će ovo biti mesto i za druženje, a biće i svedoci nove ere digitalne i eksperimentalne maloprodaje. Tradicionalna ponuda tržnog centra biće obogaćena futurističkim amfiteatrom, art distriktom, luksuznom avenijom, akva parkom, VR parkom i brojnim sadržajima koji će pružiti zabavu posetiocima svih uzrasta.

I pre objave izgradnje novog najvećeg tržnog centra na svetu, očekivanja su bila da će se maloprodajni prostor u Dubaiju u naredne tri godine povećati za 50%. Ovakva ekspanzija mogla bi da utiče i na zakup maloprodajnog prostora, pa postoji mogućnost da lokali u pojedinim centrima ostanu bez zakupaca. Kako se malorpodaja razvija, stručnjaci tvrde da njena budućnost neće zavisiti od veličine objekata, već kvaliteta. Ako Dubaji ispuni svoje planove, novi mega tržni centar ponudiće i jedno i drugo.

Dubai Square nalaziće se u Dubai Creek luci, smeštenoj u srcu grada. Imaće i posebnu vezu sa Dubai Creek kulom. Novim projektom nastavlja se razvoj Dubai Creek luke koja će sa preko 7.3 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, skoro 940.000 kvadratnih metara maloprodajnih objekata, 300.000 kvadratnih metara komercijalnog prostora, preko 66.000 kvadratnih metara namenjenih kulturnim sadržajima, 700.000 m2 parkova i otvorenih prostora i 24 hotela sa 5.800 soba, služiti kao snažan ekonomski katalizator Dubaija.