Vila Crnogorka prodata Englezima

Vila Crnogorka u Užičkoj 1 na Dedinju, koja je krajem 2013. odlukom Agencije za restituciju vraćena princezi Jelisaveti Karađorđević kao naslednici kneginje Olge, prodata je. Prema podacima katastra novi vlasnik je kompanija „Princes park d.o.o.“ iz Zemuna, a kako Novosti pišu zastupnik novog vlasnika Slobodan Petrović, kaže da je kupac vile zapravo jedan engleski investicioni fond. Plan je da se vila Crnogorka sruši, kako bi se na otkupljenom zemljištu izgradilo više manjih vila.

FOTO: Printscreen

Cena vile i 1,4 hektara zemljišta ostaje nepoznata, ali je u oglasu agencije kao početna cena navedeno 3.990.000 evra. Budući da je vila u lošem stanju, kako pišu Novosti, novi vlasnici nameravaju da sruše objekat i izgrade kompleks manjih vila, a u toku je izrada projekta, dok se početak radova očekuje sledeće godine.

Agencija za restituciju je prvostepeno rešenje o vraćanju vile Crnogorka donela u junu 2013, na osnovu zahteva koji su naslednici kneza namesnika Pavla Karađorđevića i njegove supruge kneginje Olge podneli 8. novembra 2012. Rešenje je postalo pravosnažno krajem 2013. i od tada do polovine naredne godine trajali su pregovori da se Ambasadi Crne Gore, koja je bila smeštena u ovom objektu, obezbedi adekvatan smeštaj u Beogradu. Vlade Srbije i Crne Gore potpisale su Sporazum o reciprocitetu, po kom su razmenjene nepokretnosti, pa je Crna Gora dobila kuću u Čakorskoj 2, takođe na Dedinju.

Vilu Crnogorku kupila je kneginja Olga, marta 1940. Želela je da se ona i knez Pavle, kada prestolonaslednik Petar postane punoletan, presele u dvorac na Brdu kod Kranja, a da ovde borave kada su u Beogradu. Jelisaveta je prve četiri godine života provela u ovoj vili.

Izvor: Novosti