Evropa dobila novu najvišu zgradu

Radovi na Lakhta centru ušli su u završnu fazu. U junu su završeni građevinski radovi na objektu visine 462 metra i uklonjeni su poslednji kranovi, pa je neboder postao najviša zgrada u Evropi i 13. najviša na svetu.

Zgrada je ujedno i prvi super-neboder u Sankt Peterburgu, drugi najviši neboder sa spiralnom konstrukcijom, odmah nakon Šangajskog tornja, a kako tvrdi Gazprom, investitor projekta, Lakhta je i najviši neboder na severnoj hemisferi.

Ukupna površina objekta iznosi 400.000 kvadratnih metara. Oko dve trećine poslovnog prostora Lakhta kule biće rezervisano za novo sedište Gazroma gde će biti smešteno 8.000 zaposlenih ove ruske kompanije. Osim kancelarija, u okviru kule naći će se i naučni i edukativni centar, planetarijum, sportski centar, koncertna dvorana i amfiteatar. Sa ovako koncipiranim prostorom, Lakhta kula se izdvaja i kao redak primer sedišta multinacionalne kompanije u okviru kojeg je integrisan širok raspon prostora javne namene.

Pri samom vrhu nebodera, na visini od 360 metara javnosti će biti dostupan i vidikovac, kao i panoramski restoran koji će biti ujedno i najviši ugostiteljski objekat tog tipa u Evropi.

Pročelje kompleksa čini 16.500 komada zakrivljenih staklenih panela, koji su opremljeni sistemom automatskih roletni koje podižu energetsku efikasnost objekta. Osim toga implemenirana su brojna tehnološka rešenja poput posebnog sistema liftova koji štede energiju i sistema za odlaganje otpada po principu vakuuma. Zahvaljujući ekološki održivim tehnologijama koje su korišćene objekat očekuje LEED Gold serrtifikat.

Objekat čija je izgradnja počela oktobra 2012. inače drži i Ginisov rekord najdužeg izlivanja betona u kontinuitetu koje je trajalo 49 sati tokom kojih je 20.000 kubnih metara betona izliveno u temelje nebodera. U temeljima kompleksa nalazi se ukupno 2080 šipova različitog prečnika, a koji su postavljeni na različitim dubinama, od kojih su neki i na 82 metra ispod zemlje kako bi obezbedili čvrst oslonac građevinskom divu na nedovoljno čvrstom zemljištu.

Arhitekta koji potpisuje projekat Lakhta centra ispred kompanije RMJM, Tony Kettle, kaže da je inspiraciju za neobični izgled pronašao u Katedrali svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu, u želji da kreira nešto svetlo i elegantno poput istorijskih formi, što će reflektovati promene u dnevnom svetlu na sličan način kao što to čine kupole i tornjevi.

Planirano je da kompletan projekat bude završen u trećem kvartalu 2018. godine.

FOTO: Lakhta Center

Pročitajte i: Trka za najvišu zgradu sveta