Katar kupio jednu od najpoznatijih zgrada Njujorka

 

Katarska kompanija Katara Holding, koja je u vlasništvu države, kupila je čuveni njujorški hotel Plazu za 600 miliona dolara. Ovo je jedna od najpoznatijih građevina u Velikoj Jabuci, a nekada je bila i u vlasništvu aktuelnog predsednika SAD-a Donalda Trampa.

FOTO: Plaza Hotel NY, Facebook

Katara Holding će preuzeti puno vlasništvo nad hotelom, uključujući i 75 odsto deonica koje su u vlasništvu indijske grupacije Sahara India Pariwar, kao i 25 odsto udela koji je bio u vlasništvu njujorškog investitora Ashkenazy Acqusition Corp i partnera saudijskog princa Alwaleed bin Talala.

Poslednjih decenija Katar inače kupuje i druge luksuzne nekretnine na Zapadu u sklopu plana da investiraju više od 300 milijardi dolara kojima državni fond raspolaže, a kako bi se osigurali izvori zarade mimo gasa i nafte. Tako u svom posedu imaju i čuveni The Savoy i The Connaught u Londonu.

Donald Tramp postao je vlasnik hotela Plaza još 1988. godine, ali je pre nešto više od 20 godina zbog bankrotstva bio primoran i da ga proda grupi investitora među kojima je i saudijski princ Alwaleed, koji je ostao manjinski akcionar sve do sada.

Zanimljivo je da je izgradnja prvobitnog hotela Plaza na ovoj lokaciji, uglu Central parka na Menhetnu, počela još 1883. godine, ali je građevinska firma ostala bez novca da završi projekat. Zatim su angažovane najpoznatije arhitekte tog perioda McKim, Mead i White, kako bi završili hotel koji je najzad otvoren 1890. godine. Ubrzo je postalo jasno da je ovaj objekat isuviše mali, pa je i srušen 1905. Nova zgrada Plaza hotela otvorena je oktobra 1907. Henry Janeway Hardenbergh kreirao je hotel u duhu francuskog renesansnog gradskog dizajna. Izgrađen je u roku od 27 meseci, a sama izgradnja koštala je 12,5 miliona dolara. Hotel je vremenom postao toliko popularan da je u periodu 1920-1921. godine proširen duž 58. ulice sa 300 dodatnih soba.

U oktobru 1943. hotel Plaza kupio je poznati hotelijer Konrad Hilton i to za 7,4 miliona dolara i utrošio je dodatno oko 6 miliona dolara (ekvivalent današnjim 85 miliona dolara) u renoviranje.