Može li 3D štampanje da reši stambenu krizu?

Dubai je najavio da će četvrtina javnih objekata u ovom gradu do 2025. godine biti izgrađena pomoću 3D štampača. Ovaj potez deo je ambiciozne strategije da Ujedinjeni Arapski Emirati postanu svetski centar 3D štampanja do 2030. godine.

Strategija se fokusira na tri glavne oblasti: građevinarstvo, medicinske i potrošačke proizvode, a za  cilj ima smanjenje troškova u ovim sektorima za 90%, ali i smanjenje broja radnika za 70%. Procene su da će samo građevinski sektor 3D štampanja u Dubaiju do 2025. vredeti 816 miliona dolara.

Kako bi se trasirala mapa puta ove strategije i način na koji će tehnologija oblikovati industriju u budućnosti osnovana je „Dubai Future“ fondacija. Potencijale 3D štampanja u građevinskoj industriji Ujedinjeni Arapski Emirati testirali su 2016. kada je otvorena prva zgrada izgrađena uz pomoć ove tehnologije. „Kancelarija budućnosti“, kako je nazvan objekat, kreirana je 3D štampanjem koji je kao osnovni materijal koristio beton. Prema informacijama fondacije „Dubai Future“ troškovi izgradnje smanjeni su za 50% u odnosu na konvencionalnu gradnju. Samo štampanje je trajalo 17 dana, a instalacija delova objekta na lokaciji dva dana. Za ovo je bilo neophodno svega nekoliko radnika: jedan tehničar koji je nadgledao 3D štampač, sedmoro radnika za sastavljanje štampanih delova, kao i tim od 10 električara i specijalizovanih radnika. Naknadni radovi na uređenju enterijera i površine oko zgrade trajali su tri meseca.

Poslednjih godina proizvedeni su brojni 3D štampani objekti, buduc´i da istraživači i dalje razvijaju i unapređuju tehnologiju. U narednih pet godina holandski inženjeri radiće na konstrukciji naselja koje će činiti 3D štampane kuće od betona, a ovo naselje u Ajndhovenu biće prvo koje će biti i naseljeno. Prvi stanari useliće se već polovinom naredne godine i to u prizemnu trosobnu kuću površine 95 m2, dok će preostale četiri planirane građevine imati višespratnu strukturu, pa će biti i završene nešto kasnije.

Svaka od kuća u okviru holandskog projekta „Milestone“ biće nepravilnog oblika, poput organske strukture, kako bi se što bolje uklopile u izabranu lokaciju bogatu zelenilom. Neobičan oblik kuća moguće je postići upravo fleksibilnošću koju omogućava 3D štampanje. Projekat predstavlja i polaznu osnovu za merenje uticaja ovakvog načina gradnje na samu građevinsku industriju, omogućavajući konstrukciju bilo kog oblika, sa različitim kvalitetom i bojama u istom elementu zgrade. Projekat „Milestone“ i sam proces 3D štampanja betona mogu odrediti i dalji uticaj građevinske industrije na životnu sredinu, uzimajući u obzir smanjenje upotrebe cementa koje rezultira i smanjenjem emisije CO2.

Tim koji čini Tehnološki univerzitet u Ajnhovenu i nekoliko holandskih kompanija gradiće jedan po jedan objekat, kako bi iz rada na svakoj kući mogli i da uče i unapređuju način gradnje. Za početak, svi neophodni elementi biće odštampani na Univerzitetu, a cilj je da poslednji objekat u potpunosti bude odštampan i montiran na lokaciji izgradnje.

Prema određenim procenama u svetu nedostaje čak 330 miliona stambenih jedinica u urbanim sredinama, pre svega finansijski pristupačnih, a u narednih šest godina taj broj bi mogao da poraste i za 30%. Mnogi veruju da bi primena 3D štampanja u građevinskoj industriji mogla da reši upravo ovaj problem.