Ulica Kraljevića Marka dobija novi izgled

Od jeseni kreće se sa rekonstrukcijom beogradske Ulice Kraljevića Marka, izjavio je za B92 Milutin Folić, koji je po drugi put imenovan za glavnog urbanistu grada Beograda.

Budući izgled Ulice Kraljevića Marka, FOTO: Beoinfo

Ulica Kraljevića Marka postaće na ovaj način glavna pešačka veza između najvećeg putničkog čvorišta na Zelenom vencu i potpuno uređenog šetališta uz reku - Sava promenade. Rekonstrukcija ove ulice predstavlja još jedan od projekata kojim se ostvaruje višedecenijska težnja da se iskoriste reke kao najveći prirodni potencijali srpske prestonice, o čemu je Folić govorio i za Real Estate magazin.

Ulica će biti popločana kamenim pločama i kamenom kockom, dobiče drvored i novu rasvetu. Biće dominantno pešačka, čime će oživeti zapušteni lokali koji su u vreme kada je ulica nastala bili centar srpske trgovine. Silaskom niz ovu vijugavu strmu ulicu pešacima će se dok koračaju po kamenim kockama postepeno otvarati pogled na rekonstruisanu i osvetljenu zgradu Beogradske zadruge.

Sama Ulica Kraljevića Marka puna je kulturno-istorijskih spomenika poput Manakove kuće, koja je danas deo Etnografskog muzeja, i kuća velikih srpskih trgovaca Luke Ćelovića i braće Krsmanović, podsetio je Folić.

Rekonstrukcija će početi na jesen i biće završena na proleće 2019.