ENERGOPROJEKT 65 godina uspeha

Kompanija „Energoprojekt“, najveća srpska kompanija izvođač radova, ove godine proslavlja 65 godina uspešnog poslovanja. Ona je jedina kompanija u regionu koja se nalazi na listama renomiranog američkog časopisa „Endžiniring njuz riport“ među 225 najboljih međunarodnih projektantskih i 250 najboljih izvođačkih kompanija.

Kompanija „Energoprojekt“, najveća srpska kompanija izvođač radova, ove godine proslavlja 65 godina uspešnog poslovanja. Ona je jedina kompanija u regionu koja se nalazi na listama renomiranog američkog časopisa „Endžiniring njuz riport“ među 225 najboljih međunarodnih projektantskih i 250 najboljih izvođačkih kompanija. Nedavno je potpisivanjem ugovora sa kompanijom „Beograd na vodi d.o.o.“ postala glavni izvođač na projektu „BW rezidensis“, prvom stambenom objektu u okviru novog urbanog kompleksa. Sa generalnim direktorom „Energoprojekt holdinga“ Vladimirom Milovanovićem razgovarali smo o ključnim i aktuelnim projektima i uspešnom poslovanju ove kompanije.

 

Koliko je sa građevinskog i inženjerskog aspekta ovaj projekat kompleksan za vašu kompaniju?
Vladimir Milovanović: Posle dugotrajne i zahtevne tenderske procedure „Energoprojekt“ je potpisao ugovor i zadovoljni smo što ćemo mi realizovati prvi projekat u sklopu „Beograda na vodi“. Nadamo se da će „Energoprojekt“ imati zapaženu ulogu i na narednim tenderima za izgradnju kule, hotela i šoping centra. Reč je o umereno kompleksnom objektu i to prvenstveno u delu armirano–betonske konstrukcije i protivpožarne zaštite, dok su svi ostali delovi rutinskog karaktera, imajući u vidu da je reč o stambenom objektu.

 

Koji su, pored ovog, najznačajniji projekti na kojima je angažovana kompanija „Energoprojekt“ u Srbiji?
Vladimir Milovanović: „Energoprojekt“ trenutno u Srbiji realizuje ugovore ukupne vrednosti od preko 200 miliona evra, dok ukupna vrednost ugovorenih radova u 22 zemljeu kojima imamo poslovne aktivnosti prevazilazi 500 miliona evra. Kada je reč o projektima u oblasti visokogradnje i nekretnina, pored pomenutog projekta izgradnje dve stambene kule u okviru projekta „Beograd na vodi“, u završnoj fazi je izgradnja stambenog objekta za tržište u Ulici cara Nikolaja na Vračaru, dok se vrše poslednje pripreme za početak izgradnje stambeno–poslovnog kompleksa u beogradskoj opštini Višnjica. Od ostalih projekata koje realizujemo u Srbiji najznačajniji i najkompleksniji projekti su infrastrukturni, kao što su izgradnja 24 km deonice auto-puta E 763 od Lajkovca do Ljiga, radovi na izgradnji tunela „Šarani“, potom izmeštanje
i regulacija korita reke Kolubare, kao i rekonstrukcija deonica pruge na železničkom koridoru 10 i izgradnja pruge Beograd – Pančevo. U rudarskom basenu „Kolubara“ izvodimo radove na izgradnji infrastrukturnih objekata za novu deponiju na površinskom kopu Tamnava, zapadno
polje, a započela je i realizacija izgradnje 400 kV duplog dalekovoda od Pančeva do rumunske granice.

 

„Energoprojekt“ je počeo sa izgradnjom novog stambenoposlovnog kompleksa u Bloku 8b. Vrednost projekta je 15 miliona evra, a vrednost građevinskih radova 9,5 miliona evra. Kad planirate završetak ovog projekta?
Vladimir Milovanović: Ovim projektom „Energoprojekt“ se vraća u Višnjicu, gde je 80-ih godina prošlog veka izgradio naselje koje i danas predstavlja vrednu urbanističkoarhitektonsku celinu Beograda. U sastavu novog kompleksa, koji je pažljivo planiran da ispuni savremene potrebe budućih korisnika, na površini od oko jednog hektara počela je izgradnja budućeg naselja Višnjičko polje na padini prema Dunavu. U prvoj fazi počinje izgradnja tri stambeno-poslovna objekta koji sadrže 215 stanova različitih površina i struktura,
devet lokala i adekvatnog broja parking mesta. Planirano je da se kupci usele u svoje nove i energetski efikasne stanove u drugoj polovini 2017. godine.

STAMBENO-POSLOVNI KOMPLEKS – SUNNYVILLE

Koliko je aktivno učešće „Energoprojekta“ u izgradnji novih kapaciteta u Srbiji i regionu?
Vladimir Milovanović: Što je više investicija u Srbiji, to se poslovne aktivnosti „Energoprojekta“ inteziviraju, pa je tako u ukupnom prihodu u protekloj godini učešće u realizaciji poslova u Srbiji dostiglo oko 40%. Za nas je angažovanje u zemlji veoma značajno za širenje poslovanja u inostranstvu jer smo u mogućnosti da na projektima kod kuće pripremimo mlađe kadrove za poslovne i inženjerske izazove u inostranstvu. Očekujemo i spremni smo da i u budućnosti svoje iskustvo u radu na zahtevnim tržištima, sa internacionalnim klijentima, bankama, finansijskim institucijama, najvećim izvođačima i proizvođačima tehnologije i opreme primenimo na relizaciji projekata u zemlji i doprinesemo oporavku domaćeg građevinskog sektora i rastu malih i srednjih firmi u sektoru inženjeringa i građevinarstva.

 

Koliko ste saglasni sa konstatacijom da je građevinska industrija pokretač cele Srbije?
Vladimir Milovanović: Srpske građevinske kompanije imaju tradiciju i veliki je broj radnika i inženjera koji imaju individualne aranžmane i rade po celom svetu. Imajući u vidu da je usled pada cena nafte, gasa i ruda došlo do smanjenja investicija u mnogim zemljama u razvoju, treba očekivati da će se poboljšanjem uslova rada u građevinskom sektoru u Srbiji dobar deo tih radnika i inženjera vratiti. Mišljenja sam da možemo pokrenuti ciklus bržeg oporavka građevinskog i elektromašinskog sektora i postepeno obnoviti izvozne aktivnosti ukoliko se srpske firme izbore da realizuju više investicija u građevinarstvu i izgradnji infrastrukture u Srbiji. Istovremeno, neophodno je da se kroz institucije države obezbedi da sve firme posluju u okvirima naših zakona i propisa.

 

Po vašem mišljenju, koliko je značajno da Vlada i industrijski sektor rade zajedno u cilju obezbeđenja dugoročnog oporavka domaće građevinske industrije? 
Vladimir Milovanović: Mislim da je veoma važno da postoji dobra saradnja države i njenih predstavnika sa industrijskim sektorom. Za oporavak građevinske industrije, pored stvaranja pogodnih političko-ekonomskih uslova za podsticaj rasta investicija, od velikog je značaja i institucionalna podrška domaćim proizvođačima i firmama. Veće angažovanje domaćih firmi na realizaciji projekata moglo bi znatno da doprinese povećanju budžetskih prihoda po osnovu poreza i doprinosa na zarade i ostalih poreza.

ENERGOPROJEKT – TOPIONICA BOR

Kompanija „Energoprojekt“ ima ugovorene brojne značajne projekte van Srbije. Koliko je teško kompaniji iz jedne male države kao što je naša da se uspešno tržišno pozicionira i u inostranstvu i uspe da održi dobar poslovni ugled?
Vladimir Milovanović: „Energoprojekt“ ima višedecenijsko iskustvo u poslovanju i projekte realizovane u više od 70 zemalja sveta. Za 65 godina od osnivanja ime „Energoprojekt“ postalo je brend koji odlikuju kvalitet, znanje, iskustvo i realizacija projekata na zadovoljstvo različitih investitora širom sveta. Iako su prošla zlatna vremena velikih profita, mi danas poslujemo u 22 zemlje na četiri kontinenta i uspevamo da se na tenderima izborimo za nove poslove konkurentnim cenama i profesionalnošću u radu. U svim zemljama vodimo računa o svakom zaposlenom i njegovoj zaštiti i bezbednosti na radu. Kao kompanija koja dolazi iz male zemlje, nastojimo da uvek damo više u odnosu na konkurente i budemo ambasadori svoje zemlje.

 

Koje biste projekte na kojima je „Energoprojekt“ bio angažovan izdvojili?
Vladimir Milovanović: Mnogo je projekata koji su realizovani tokom skoro sedam decenija rada firme. Gotovo da ne postoji vrsta objekta saobraćajne, energetske, ekološke
i druge infrastrukture, objekat visokogradnje i industrije koji „Energoprojekt“ nije projektovao i gradio. Nezahvalno je da se opredeljujem i izdvajam neke projekte realizovane u prošlosti jer ih ima mnogo koji su ili predstavljali vrhunske inženjerske domete ili nagrađivana arhitektonska rešenja ili su realizovani u rekordno kratkom roku. Od projekata iz prošlosti svakako se moraju izdvojiti poduhvati koji se odnose na izgradnju raznih hidroelektrana i brana, objekata po kojima se mnogi glavni gradovi afričkih država i danas prepoznaju, dok se u poslednjih pet godina po mom mišljenju izdvajaju projekat nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, zatim rekonstrukcija Bloka B2 na termoelektrani „Kostolac, izgradnja hidroelektrana „Čankaji“ „Rukaj“ u Peruu, izgradnja tunela „Straževica“ i „Šarani“, železničke pruge Beograd – Pančevo, zatim radovi na završetku izgradnje nove glavne železničke stanice „Prokop“ i drugi.

 

„Energoprojekt“ se od svog nastanka 1951. godine do danas susretao sa brojnim izazovima i krizama. Šta je to što je vašoj  kompaniji pomoglo da se ne samo održi i opstane, nego se pozicionira kao najveća srpska inženjering i građevinska kompanija.
Vladimir Milovanović: „Energoprojekt“ ove godine proslavlja 65 godina poslovanja. Mali je broj kompanija u regionu, a posebno u našoj zemlji koje se mogu pohvaliti ovakvim jubilejom. Naravno, sve ove decenije bile su ispunjene radom, izazovima i rešavanjem problema. Svoje projekte smo realizovali velikim delom na različitim inostranim i uglavnom veoma rizičnim tržištima. Navikli smo na borbu i rešavanje problema u otežanim uslovima. Raditi, poslovati sa profitom, održati se i konačno razvijati se zahteva nesporno kontinuiran i sistematičan rad, ali i posvećenost svih zaposlenih. Slobodno mogu reći da su zaposleni ključ našeg uspeha.