“Sanidei” Porodična tradicija i kvalitet bez kompromisa

Kompanija “Sanidei” bavi se projektovanjem stambeno-poslovnih objekata, kao i projektovanjem i izvođenjem enterijera. Tokom više od 20 godina poslovanja, ova kompanija se razvila u uspešan poslovni sistem koji je na teritoriji Beograda projektovao i realizovao brojne stambeno-poslovne objekte, poput objekata u

Kompanija “Sanidei” bavi se projektovanjem stambeno-poslovnih objekata, kao i projektovanjem i izvođenjem enterijera. Tokom više od 20 godina poslovanja, ova kompanija se razvila u uspešan poslovni sistem koji je na teritoriji Beograda projektovao i realizovao brojne stambeno-poslovne objekte, poput objekata u Ulici Dušana Bogdanovića, Trnskoj, Resavskoj, Krunskoj i Birčaninovoj ulici, kao i porodične vile u naseljima Senjak i Dedinje. Velika posvećenost, stručnost, entuzijazam i iskustvo njihovih zaposlenih, a pre svega arhitekata koji prate i primenjuju najnovije trendove i tehnološka dostignuća građenja i materijalizacije, omogućavaju da se realizuju atraktivni i često veoma zahtevni projekti.

 

O poslovanju kompanije “Sanidei”, njihovim realizovanim projektima i budućim planovima razgovarali smo sa Davidom Niketićem.

 

Da li je svet nekretnina oduvek bio vaš izbor?
David Niketić: Smatram da je potrebno dosta vremena kako bi se shvatilo da li su nekretnine i građevina dobar odabir profesije jer je to vrlo nedefinisan svet; obuhvata mnoge sektore biznisa, ekonomiju, arhitekturu, građevinu, prava. Međutim, svet nekretnina je oduvek bio deo mog života, kao i porodične istorije, od pradede i dede, koji su bili građevinci, pa sve do oca koji je 1994. godine osnovao građevinskoinvesticionu kompaniju koju i dan-danas vodimo. Napravio sam izbor tek pošto sam shvatio šta taj biznis podrazumeva i šta sa sobom nosi, a to je odgovornost da, zajedno sa saradnicima, brend koji je moj otac stvorio unapredim za sledeće generacije naše porodice i partnera. Upravo ta odgovornost i kultura kompanije ono su što me je privuklo da napravim ovaj izbor.

 

Kompanija „Sanidei” je na teritoriji Beograda izgradila brojne stambeno-poslovne objekte, kao što su objekti u Ulici Dušana Bogdanovića, Trnskoj, Resavskoj, Krunskoj i Birčaninovoj ulici, kao i porodične vile u naselju Senjak, ulicama Vladete Kovačevića i Vase Pelagića. Po čemu se vaši projekti izdvajaju?

David Niketić: Produkt većina može da napravi i imitira, dok je brend unikatan. Ono što ga izdvaja i čini njegovu srž jesu vrednosti koje predstavlja i misija kojom se vodi. Verujemo da konačni cilj svakog našeg projekta, pored kvaliteta i lepote zgrada, jesu kvalitetni međuljudski odnosi, saradnja, profesionalnost i dugoročnost. Sve to dovodi do beskompromisnog kvaliteta naših objekata, od grubih građevinskih radova do fasade i enterijera, što za rezultat ima činjenicu da se svaki naš objekat rasproda u predizgradnji. Iz arhitektonskog ugla, u većini slučajeva izgled naših objekata prati oblike i karakteristike neoklasicizma i modernizma, u zavisnosti od lokacije na kojoj gradimo, s velikim akcentom na to da svaki novi objekat bude bolji od prethodnog, što u estetskom, tako i u tehnološkom smislu, što nas je i dovelo do toga da, pored visokokvalitetnih materijala, naše zgrade oplemenimo i smart home sistemima automatizacije. Kompanija “Sanidei”, pored brojnih stambeno-poslovnih objekata, svoj portfolio obogatila je i kompleksom apartmana na Zlatiboru, koji svojim izgledom i kvalitetom premašuju postojeće objekte na toj teritoriji. David Niketić: Za naše gradske objekte oduvek smo nalazili inspiraciju u evropskim metropolama poput Pariza, Rima, Barselone. Isto tako, pronašli smo izvor inspiracije u švajcarskim Alpima i arhitekturi planinskih gradova poput Krans Montane, Sent Morica i Zermata. Ono što smo želeli jeste da prenesemo isti taj duh i lepotu u našu zemlju i to na jednu od naših najlepših planina i destinacija. Uspeli smo da stvorimo kompleks apartmana od 10.000 m2 koji poštuje intimu, privatnost i mir klijenata i koji je prilagođen kako zimskom, tako i letnjem periodu, zbog činjenice da naselje poseduje i otvoreni bazen kojem mogu pristupiti isključivo stanovnici kompleksa. Posebno nas raduje činjenica da smo za taj projekat dobili nagradu najlepšeg krova u Evropi, na ceremoniji održanoj u Austriji.Nedavno je kompanija „Sanidei” završila još jedan ekskluzivni stambeno-poslovni objekat, u Krunskoj br. 90. Zamolili smo arhitektu kompanije Sanjina Grbića da ovu zgradu predstavi iz arhitektonskog ugla i ujedno nas upozna s materijalima koji su korišćeni u njenoj izgradnji.
Sanjin Grbić: Centralni akcenat ovog objekta predstavlja ulazni portal u art deko stilu, sa plitkim dekorativnim bronzanim reljefom koji dodatno naglašava ulazna vrata. Stambeni spratovi su bogatije dekorisani, dok je fasada projektovana u neoklasicističkom stilu, sa elementima francuskog baroka. Obloga fasade i dekorativni elementi izvedeni su od armiranog stiropora. U prizemlju i mezaninu objekta nalazi se poslovni prostor, dok su od 1. do 6. sprata projektom predviđeni stanovi. Veličina, prostorna rešenja, materijalizacija i oprema stanova odgovaraju najvišim standardima stanovanja. Ulična fasada je eklektična, predstavlja mozaik nekoliko različitih arhitektonskih stilova, simbiozu arhitektonskog jezika moderne, art dekoa i neoklasicizma. Rezultat ovakvog projektantskog pristupa je formom i detaljima bogata, upečatljiva i prepoznatljiva fasada. Fasadna stolarija stambenog dela izvedena je u sistemu drvo-aluminijum sa troslojnim zastakljenjem. Ograde na terasama i francuskim balkonima su od kovanog gvožđa, bogato dekorisane. Terase i prilazni plato ispred objekta popločani su pločama od prirodnog kamena. U enterijeru su primenjeni ekskluzivni, prirodni materijali, a podovi su u kombinaciji kamenih ploča i parketa. Plafoni su spušteni, od gipskartonskih ploča, projektovani u kaskadama, sa indirektnim osvetljenjem. Ulazna vrata su sigurnosna, sa drvenom oblogom, rađena po posebnom zahtevu i projektu, nestandardne visine od 250 cm kao i sva vrata u enterijeru. U objekat su ugrađeni savremeni sistemi podnog grejanja, plafonskog vazdušnog hlađenja i ventilacije, a sva ugradna tehnika, sanitarna oprema i pribor su renomiranih zapadnoevropskih proizvođača.

Koliko je dobar odabir saradnika bitan faktor za uspešno poslovanje vaše kompanije?

David Niketić: Odabir dobrih saradnika i njihova profesionalnost čine ogroman deo naših uspeha. Od arhitektonskih biroa “Time Studio” i “Atelje Grbić”, koji su nas u projektantskom i arhitektonskom smislu pratili i davali neophodnu podršku na svakom projektu, izvođača radova  “Kej Valjevo” i “Euroimpex” koji su celu operaciju i logistiku vodili besprekorno, kao i ostalih partnera, došli smo do okolnosti da nijedan problem nije nerešiv i da je uspeh uvek bio zagarantovan. Veliki broj naših partnera i saradnika u prvom momentu bili su kupci naših stanova. Posle upoznavanja sa našom kompanijom, dinamikom i vrednostima kojima se vodimo, odlučili su da i partnerski uđu u buduće projekte. Partnerstvo je brak, zbog toga partnere biramo s opreznošću.

 Koji su vaši dalji planovi?

David Niketić: U 2017. biće kompletirana višeporodična vila na Senjaku, a u isto vreme biće započet novi objekat na Dedinju, u Ulici neznanog junaka. Na Zlatiboru će u 2017. biti završeni enterijeri kompleksa ’’Zlatibor 1.000’’ i spremni za useljenje. Početkom 2017. započinjemo izgradnju osam vila na obali Crne Gore, što će biti naš prvi projekat van Srbije. Naš plan je da nastavimo da okupljamo dobre saradnike i partnere i da zajedničkim snagama postižemo kvalitetne rezultate.